#kuchnia
Gotuję, nie marnuję – czyli od pola do stołu
Zero waste lubię tłumaczyć jako mniej więcej. Czyli mam mniej, a zyskuję więcej. Mam mniej rzeczy i mniej bałaganu, ale więcej pieniędzy, czasu i komfortu – mówi Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna, propagatorka idei zero waste.
#kooperatywaspozywcza
Kooperatywa „Dobrze” łączy ludzi
Włączanie seniorów i migrantów w życie lokalnej społeczności, a mieszkańców wsi w życie miejskie – to główne cele Kooperatywy Spożywczej „Dobrze”. Jak to robić, członkowie spółdzielni uczyli się na zagranicznych wyjazdach sfinansowanych z programu PO WER.
#wolontariat
EKS buduje dialog między państwami
Nagle odkryłam i stało się to właśnie dzięki EKS, że kiedy jakiś kraj coś już osiągnął, to nie pracuje tylko na siebie, ale dzieli się z innymi, pomaga im, buduje mosty i wyciąga rękę do tych, którzy też coś potrafią, choć może jeszcze nie wiedzą, jak to zrobić – mówi Iryna